Value of sub18F-FDG-PET in clinical management of patients with osteosarcoma - Bohuslavizki, Karl H. (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izhodišča. Namen te študije je bil ovrednotiti uporabnost 18F-FDG-PET pri zdravljenju bolnikov z osteosarkomom, ki temelji na sedanjih režimih zdravljenja. Bolniki in metode. Retrospektivno smo raziskali 18 bolnikov (4 ženske, 14 moških) starih med 14 in 63 let z primarnim osteosarkomom (n=6) alisumom na relaps osteosarkoma (n=12). Pri vseh bolnikih smo najprej opravilikonvencionalno diagnostiko (RTG in MRI primarne kostne lezije, CT toraksa in konvencionalni scintigram kosti). Dodatno smo napravili še PET celega telesa na ECAT EXACT 47 (921) z aksialnim vidnim poljem 16.2 cm (Siemens, CTI) po intravenozni aplikaciji 370 MBq 18F-FDG. Vse za tumor sumljive izvide PET smo ocenili histološko. Izvide histologije, PET in konvencionalne diagnostike smo korelirali lezijo po lezijo. Rezultati. 18F-FDG-PET je jasno prikazal vse primarne osteosarkome pri šestih bolnikih inrelaps osteosarkoma pri dveh bolnikih. Pri osmih izmed 18 bolnikov je prikazal še druge lezije z nenormalnim privzemom 18F-FDG. Te lezije so bile v glavnem locirane v pljučih (n=5), okostju (n=3) in v ingvinalni regiji (n=1). Te lezije so se nahajale pri treh bolnikih s primarno diagnozo osteosarkoma inpri petih bolnikih z sumom na relaps osteosarkoma. Vse razen lezije ingvinalno so bile potrjene kot metastaze osteosarkoma. Pri interpretaciji tehvzpodbudnih rezultatov moramo upoštevati zdravljenje bolnikov. Ker vemo, daima večina bolnikov ob diagnozi prisotne mikrometastaze, je standardno zdravljenje neoadjuvantna kemoterapija in kirurška resekcija tumorja. Tako 18F-FDG-PET nima pomemnega vpliva pri primarni diagnozi osteosarkoma. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih.)
Keywords: Biopsy; Deoxyglucose; Diagnosis; diagnostika; Fluorine; Neoplasm staging; Osteosarcoma; osteosarkom; Pathology; radiologija; rak (medicina); sarkom; Tomography, emission-computed; Treatment outcome; zdravljenje