Man, animal or both? - Petru, Simona (Documenta Praehistorica, 2012)
Razlage prvega simboličnega vedenja so težavne, ker nas pri tem omejuje naš zahodni um. Težko, oziroma skoraj nemogoče je razumeti, kako so zgodnji ljudje dojemali svet. Paleolitik je obdobje, v katerem se je moderno človeško razmišljanje šele pojavilo in ljudje so takrat dojemali čas in okolje, ki jih je obdajalo, drugače kot ga mi. Z vzpostavitvijo modernega razmišljanja in razvojem novega pogleda na čas so se pojavili rituali in pokopi. Zgodnja sestavljena bitja (žival/človek) so morda odraz te evolucije človekovega uma.
Keywords: archaeology; arheologija; evolucija; identiteta; paleolitik; razum; razumevanje; reason