Legitimnost in relevantnost - Peter, Mateja (Teorija in praksa, 2016)
Mirovne operacije niso samo ena izmed aktivnosti, ki jih Organizacija združenih narodov (OZN) opravlja, ampak so aktivnost, ki OZN simbolizira. Pričujoči prispevek analizira trende, s katerimi se srečujejo operacije za ohranjanje miru. Preobrazbe, ki so jih mirovne operacije doživele, odražajo tako spremembe v svetovni ureditvi kot tudi njihove ključne težave z legitimnostjo. Ker večjih reform OZN in njenih mirovnih operacij realno ne moremo pričakovati, se bo organizacija še naprej ukvarjala tako z legitimnostjo lastnega obstoja kot z relevantnostjo mirovnih operacij, hkrati pa se bodo še naprej razvijali ad hoc pristopi k reševanju konfliktov.
Keywords: Legitimacy (Political science); Legitimnost; Mirovne operacije; Organizacija združenih narodov; Peacekeeping; Uporaba sile (Mednarodno pravo); Use of force (International law)