Konstrukcija napajalnika za visokovakuumski merilnik s hladno katodo - Grašič, Igor (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Pri razvoju visokovakuumskega merilnika s hladno katodo smo naleteli na problem napajanja merilne glave z visoko napetostjo in merjenje majhnih tokov pri visokih napetostih. Napajalnik mora poleg zahtev po minimalnih dimenzijah in majhni porabi imeti tudi posebno karakteristiko. Le-ta zagotavlja trajno kratkostično obratovanje, ter se vede približno tako, kot idealni napetostni vir z visoko notranjo upornostjo. Poskrbeti je tudi treba za pretvorbo nelinearnega razmerja i=f(p) med dejanskim tlakom v sistemu in merjenim ionskim tokom merilne glave. Poseben problem so elementi, ki so pod visoko napetostjo, visokonapetostne ter hkrati visokovakuumske prevodnice. V pričujočem članku je opisana konstrukcija in izvedba takšnega napajalnika.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: merjenje; merilniki; vakuum; zgradba; karakteristike