In search of new concepts - Budnyk, Olena (Phainomena (Ljubljana), 2024)
Prispevek predstavlja analizo znanstvenega dela uglednega poljskega filozofa, kulturnega kritika, sociologa in pedagoga Lecha Witkowskega na polju moderne humanistike, aplikacije hermenevtike, kritične refleksije in antropologije. Obravnava vključuje: (1) znanstvene refleksije o integraciji humanistike in družboslovja, dosežke humanistike, kakor jih je mogoče aplicirati na pedagogiko; več konceptualnih idej glede slednje v njihovem razmerju do filozofije in kulture; (2) kritiko dualizma, ki se nagiba k bipolarnosti (enotenje dvojnosti); (3) pomembne vidike kulturne ekologije, tradicije in njihove implikacije za izobraževanje; (4) koncept »eksplozivnega učinka« branja znotraj humanistike in njegovo dinamiko; (5) fenomen identitete glede na različne perspektive, ki (6) osvetljujejo težave, kakršne se tičejo učinkovitosti modernega znanstvenega raziskovanja in izobraževanja. Temeljne koncepte sodobne humanistike, v skladu z razumevanjem Witkowskega, interpretiramo na podlagi kategorij, kot so ambivalenca, dvojnost, ironija, tradicija, identiteta idr., pri čemer upoštevamo tako stopnjevitost etičnega in kognitivnega distanciranja kakor analitični in kritični pristop k študiju znanstvenih besedil
Keywords: anti-positivist breakthrough; antipozitivistični preboj; critical pedagogy; cultural ecology; hermeneutic circle; hermenevtični krog; interdisciplinarity; interdisciplinarnost; kritična pedagogika; kulturna ekologija; modern humanities; moderna humanistika