Electric or hydraulic energy recovery systems in a reach truck - Minav, Tatiana (Strojniški vestnik, 2014)
Cilj predstavljenega dela je analiza možnosti za regeneracijo energije pri elektrohidravličnih viličarjih. Namen študije je primerjava energijskega izkoristka električnih in neposrednih hidravličnih sistemov za shranjevanje energije. Članek preučuje metode električne in hidravlične regeneracije shranjene potencialne energije pri elektrohidravličnem viličarju. Podana je primerjava dveh podobnih viličarjev, opremljenih z električnim oz. neposrednim hidravličnim sistemom za shranjevanje energije. Prvi viličar ima električni servomotorni pogon za dviganje. Servomotor poganja hidravlično črpalko, ki lahko med spuščanjem deluje tudi kot hidromotor. Drugi viličar ima hidravlični sistem za shranjevanje energije s tlačnimi akumulatorji in blok digitalnih hidravličnih ventilov z natančnim krmiljenjem pretoka brez uhajanja.
Keywords: električna regeneracija energije; hidravlična regeneracija energije; hidravlični akumulatorji; hidravlika; indukcijski motorji; regalni viličarji; shranjevanje energije; sinhronski motorji s trajnimi magneti; svinčevo-kislinski akumulatorji