Nove strukturne in funkcijske preiskavne metode za zgodnje odkrivanje glavkoma - Rekič, Andreja (Medicinski razgledi, 2006)
Glavkom je kronična napredujoča očesna nevropatija. Glavkom je drugi najpogostejši vzrok nepovratne slepote v razvitih državah, zato je pomembno zgodnje odkrivanje strukturnih sprememb v plasti živčnih vlaken mrežnice in napapili vidnega živca ter zgodnja zaznava posledičnih funkcijskih izpadov v vidnem polju. V prispevku so opisane lastnosti, prednosti in pomanjkljivosti novih funkcijskih in strukturnih preiskavnih metod za zgodnje odkrivanje glavkoma. Prikazana je primerjava med posameznimi preiskavnimi metodami in podano razmišljanje o njihovi uporabnosti pri kliničnem delu. Izkaže se, da soza dokončno opredelitev uporabnosti novih preiskavnih metod pri kliničnem delu potrebne longitudinalne študije.
Keywords: Elektroretinografija; Glaucoma; Glavkom; Diagnosis; Mikroskopija konfokalna; Perimetry; Electroretinography; Oftalmoskopija; Ophthalmoscopy; Perimetrija; očesne bolezni; Microscopy, Confocal; diagnostične metode; diagnostika