Modeling thermal oxidation of coal mine methane in a non-catalytic reverse-flow reactor - Qi, Xiaoni (Strojniški vestnik, 2014)
Metan iz premogovnikov ni le toplogredni plin, neizkoriščen je tudi izgubljen vir energije. Zaradi zelo nizkih koncentracij CH4 se kot najobetavnejša rešitev kaže avtotermično zgorevanje v reaktorjih z izmenjevanjem smeri toka. Večina dosedanjih študij je bila posvečena katalitičnemu zgorevanju v katalitičnih reaktorjih z izmenjavanjem smeri toka (CFRR). Ekonomsko in tehnično najprimernejša rešitev za izkoriščanje toplotne energije pa so termični reaktorji z izmenjevanjem smeri toka (TFRR). Nekatalitična oksidacija v TFRR je zato pogosto privlačna alternativa. Tovrstni reaktorji so že dolgo v uporabi, npr. za homogeno kurjenje hlapnih organskih spojin (VOC). Med zgorevanjem VOC in oksidacijo metana iz prezračevalnih sistemov v reaktorjih z izmenjevanjem smeri toka obstajajo očitne razlike. Termično zgorevanje v TFRR mora potekati pri pogojih, ki ne sprožajo čezmernega nastajanja NOx, t.j. maksimalna temperatura v reaktorju je lahko največ 1300 °C. Uporaba TFRR za kurjenje revnih zmesi metana zato zahteva podrobno preučitev delovnih pogojev.
Keywords: metan; modeliranje; reaktorji; revne zmesi; smer toka; termična oksidacija; zrak