Radioactive sources in brachytherapy - Burger, Janez (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
Izhodišča. V moderni brahiterapiji je bil napravljen velik korak naprej v šestdesetih letih v Franciji z vstopom umetnih radioizotopov in novih radioterapevtskih tehnik. Nove metode so se hitro razširile po Evropi, četudi uporaba doze še ni bila standardizirana. V novem tisočletju brahiterapija doživlja nov zagon z vstopom trodimenzionalnega (3D) načrtovanja obsevanja in novih obsevalnih aparatur, ki uporabljajo točkaste obsevalne vire. Mednarodna organizacija ICRU je zaokrožila in standardizirala brahiterapevtske postopke leta 1985 in 1997. Zaradi hitrega razvoja novih tehnik pa bo kalu spet potrebno priporočilo, ki bo mednarodno predpisalo način predpisovanja doze in brahiterapijskih postopkov v novih razmerah. Zaključki. V članku je podan pregled radioaktivnih izvirov, ki se danes uporabljajo pri obsevanju v brahiterapiji. Opisana je uporaba Cs-137, Ir-192, Ra-226, Sr-90, Ra-226 in Rn-222, Co-60, I-131, I-125, Pd-103, Ru-106 in Cf-252.
Keywords: Brachytherapy; Brahiterapija; obsevanje; Radiation Protection; Radioisotopes; Radioizotopi; rak (medicina); Sevanje, zaščita; therapy; zdravljenje