Struktura psihološkega pregleda za oceno delazmožnosti - Molan, Marija (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2000)
Analizirali smo rezulatate psiholoŠkih pregledov 46 delavcev. Vsi so bili moŠki s srednjo izobrazbo in so delali kot upravljalci proizvodnega procesa. Vokviru psiholoŠkega pregleda so bili uporabljeni psihodiagnosti~ni postopki za merjenje temeljnih in specifi~nih sposobnosti, osebnostnih zna~ilnosti, ravni izra`ene nerazpolo`ljivosti in samoocenjeno do`ivljanje zmo`nosti za delo. Analiza rezultatov ka`e racionalno izbiro diagnosti~nih postopkov. Gledena rezultate ne prihaja do podvajanj. Glede na faktorsko strukturo so pokrite tiste temeljne psihi~ne funkcije, ki naj bi, kot ka`ejo rezultati analiz delovnih mest, dolo~ale uspeŠnost delavcev pri upravljanju procesa. Preliminarni rezultati analize ka`ejo ~isto faktorsko strukturo izbranih testnih postopkov in tako potrjujejo ustreznost izbranih preizkuŠenj in vpraŠalnikov.
Keywords: delazmožnost; psihološki pregledi; sposobnosti; osebnost; personality