Poznavanje storitev Univerzitetne knjižnice Maribor - odprto okno v svet šolskih obveznosti - Šrot, Kristina (Šolska knjižnica, 2024)
V članku poskušamo odgovoriti na vprašanje, kako in zakaj storitve in dejavnosti Univerzitetne knjižnice Maribor vključiti v šolske obveznosti gimnazijcev. Predstavimo izvedbo programa informacijskega opismenjevanja dijakov II. gimnazije Maribor, ki so obiskali UKM v okviru obveznih izbirnih vsebin in knjižnično informacijskih znanj. Učno okolje, v katerem se dijaki aktivno vključujejo v izobraževalni proces, zahteva informacijsko pismenega posameznika, ki se je sposoben posvetiti reševanju problemov in zmore v tem procesu kritično razmišljati, uporabiti informacijsko-komunikacijsko tehnologijo ter v sodelovanju z drugimi uporabniki graditi moralne, čustvene in etične vrednote. Knjižničarji – bibliotekarji tutorji – se zavedamo pomena izobraževanja, zato sodelujemo z izobraževalnimi ustanovami v lokalnem in širšem okolju tudi tako, da predstavljamo storitve in dejavnosti knjižnice v obliki krajših tematskih učnih enot.
Keywords: gimnazija; informacijsko opismenjevanje; knjižnično informacijsko znanje (KIZ); obvezne izbirne vsebine (OIV); šolska knjižnica; Univerzitetna knjižnica Maribor (UKM)