Osnutek bipolarnega mikroprocesorja - Breznik, G. (Informatica (Ljubljana), 1980)
V članku opisujemo izvedbo 16-bitnega bipolarnega mikroprocesorja z elementi družine 2900. Procesor ima paralelno 2 x 8 bitno zgradbo in je s tem univerzalen za vse standardne formate, ki so kodirani v dvojiškem komplementu. Sistem je izveden mikroprogramsko s horizontalno zgradbo mikroinstrukcije. Pri razvoju in testiranju mikroprogramov je kot vhodno-izhodna enota uporabljen host-računalnik. Razvit je simbolični zapis za mikroprograme. Izdelani so mikroprogrami za izvajanje osnovnih matematičnih funkcij za stalno in za premično vejico. Kot zgled dajemo množenje dveh 16-bitnih števil.
Keywords: bipolarni mikroprocesorji; programiranje