Neglected or just misunderstood? - Oblak Črnič, Tanja (Teorija in praksa, 2017)
Moderna demokracija potrebuje državljane, a državljanstvo postaja kompleksen pojem tudi zaradi sprememb, ki jih v politično participacijo in družbena delovanja prinašajo digitalni mediji. Ker pa so spremenjeni vzorci političnih delovanj najbolj razširjeni ravno med mladimi, je osrednja pozornost članka usmerjena na vprašanje, kako politične stranke reprezentirajo mlade kot nastajajoče državljane. Obravnava temelji na pregledu sodobnih raziskav o mladih in odzivih političnih strank nanje, obenem pa vključuje kvalitativno analizo na vzorcu slovenskih političnih strank. Cilj prispevka je podati splošnejšo sliko mladih kot nastajajočih državljanov in identificirati dileme, s katerimi se politične stranke v lastni nezmožnosti identifikacije z mladimi kot digitalnimi državljani soočajo.
Keywords: Citizenship; Digital media; Državljanstvo; Elektronski mediji; Mladina; Political participation; Political parties; political party; Politična participacija; Politične stranke; Slovenia; Slovenija; Youth