Pregled metod za zgodnje odkrivanje raka - Razpotnik, Saša (Placebo, 2023)
Za uspešno zdravljenje rakave bolezni so pomembne metode za zgodnje odkrivanje raka. Za zniževanje deleža prebivalstva z napredujočim rakom imamo uveljavljene različne presejalne programe, ki nam omogočajo identificirati posameznike, ki bi lahko bili potencialno ogroženi. Standard v diagnostiki raka predstavljajo tudi slikovne diagnostične metode, kot so CT, PET in MRI. Prav tako pa se na podlagi različnih tumorskih označevalcev, prisotnih v krvi, razvijajo nove, bolj sofisticirane metode, ki bi nam lahko omogočale hitrejši in manj invaziven način odkrivanja raka, kot je na primer tekočinska biopsija.
Keywords: Diagnostika; presejalni programi; Rak (medicina); slikovne diagnostične metode; tekočinska biopsija