Miklošičev prispevek k skladenjski obravnavi starocerkvenoslovanskega nepredložnega mestnika - Grošelj, Robert (Slavistična revija, 2007)
V članku je obravnavana Miklošičeva raylaga skladenjske rabe slovenskega nepredložnega mestnika z ozirom na starocekvenoslovansko gradivo. Avtor, izhajajoč iz analize Miklošičevih razlag v Der präpositionslose Local in den slavischen Sprachen (1867) in Vergleichende Grammatik der slavischen Sprachen,IV. Band Syntax (1868-1874), določa razvojno dinamiko v Miklošičevi razlagi tega jezikovnega vprašanja, hkrati pa z vidika sodobnih vedenj o skladnji starocerkvenoslovanskega nepredložnega mestnika ocenjuje in dopolnjuje njegovi deli.
Keywords: locative; mestnik; Milošič, Franc; nepredložni mestnik; non-prepositional locative; Old Chruch Slavic; skladnja; sklon; stara cerkvena slovanščina; syntax