Molekularna epidemiologija humane kriptosporidioze - Šoba, Barbara (Medicinski razgledi, 2005)
Praživali iz rodu Cryptosporidium so za ljudi in živali patogeni paraziti. Povzročajo bolezen kriptosporidiozo, ki se kaže v akutni ali kronični driski. Kužne oblike parazita so izredno odporne oociste, ki jih gostitelj izloča z blatom. Človek se z njimi okuži neposredno od okuženih ljudi in živali ali posredno z onesnaženo vodo in hrano. Uspešnega zdravila za zdravljenje kriptosporidioze zaenkrat še ni, zato je zelo pomembno preprečevanje te okužbe. Uporaba molekularno-bioloških metod na področju raziskav kriptosporidijev in kriptosporidioze je razkrila obsežno genetično raznolikostteh parazitov. Danes je znanih štirinajst vrst in preko trideset genotipov kriptosporidijev. Pri človeku so opisali okužbe s sedmimi vrstami inenim genotipom. Molekularno ugotavljanje vrst oz. genotipov kriptosporidijev, ki najpogosteje okužijo ljudi na nekem področju, nam omogočasklepati o virih okužbe in načinih širjenja bolezni ter uvedbo ukrepov za preprečevanje okužb s temi praživalmi. Pred nedavnim smo z uvedeno molekularno-biološko metodo ugotavljali, katere vrste oz. genotipi kriptosporidijev najpogosteje povzročajo kriptosporidiozo pri ljudeh v Sloveniji.
Keywords: Cryptosporidiosis; Genotip; Kriptosporidioza; Diagnosis; Polimerazna, verižna reakcija; Prevention And Control; Polimorfizem, enojne-vijačnice konformacijski; Cryptosporidium; Genetics; Polimorfizem, omejene dolžine fragmentov; Classification; parazitarne bolezni; paraziti; Genotype; molecular biology; molekularna biologija; Polymerase Chain Reaction; Polymorphism, Restriction Fragment Length; Polymorphism, Single-Stranded Conformational