Hepatopulmonalni sindrom - Dajčman, Davorin (Medicinski razgledi, 2001)
Hepatopulmonalni sindrom je posledica vazodilatacije v pljučnem obtoku, ki poslabša izmenjavo plinov med vdihanim zrakom v alveolih in kapilarami in nastane v sklopu kronične jetrne bolezni ali portalne hipertenzije. Zaradi porušenega razmerja med ventilacijo in perfuzijo in nastanka pljučnih šantov nastopi hipoksemija. Običajno se pojavi pri bolnikih z napredovalo jetrno okvaro, ugotavljajo pa ga pri približno 15% bolnikov s cirozo jeter. Diagnozo potrdijo preiskave o oksigenaciji arterijske krvi in dokazi vazodilatacije v pljučnem ožilju. Vazodilatacija pljučnega ožilja je posledica nepravilnosti v sproščanju in izločanju krožečih citokinov in številnih drugih posrednikov. Okvara jeter preko različnih posrednikov vpliva na povečano sproščanje dušikovega oksida, ki pospešuje vazodilatacijo pljučnega ožilja. Ker do danes še ne poznamo uspešnega zdravljenja z zdravili, je hepatopulmonalni sindrom pogosta indikacija za presaditev jeter.
Keywords: Hepatopulmonalni sindrom; Hepatopulmonary syndrome; jetrne bolezni; zapleti; pljučne bolezni