The "new alliances" in the digital age - Spiridon, Monica (Primerjalna književnost, 2008)
Članek se osredotoča na napeto dinamiko sodobne literarne vede in v "novih zavezništvih" med knjigo, znanostjo in bajtom, v spektakularnih "obratih" oz. intenzivni menjavi modelov na tem področju razkriva nezmotljive simptome njene akademske neprepoznavnosti in statusne krize, ki jo je sama povzročila. Te razvojne težnje razgrne s splošnega vidika, na koncu pa si pobliže ogleda romunski primer.
Keywords: literarna veda; literary science; comparative literature; primerjalna književnost; kulturne študije; literatura in znanost; komunikacijska tehnologija