Creative thinking and decision-making processes in EFL creative writing - Težak, Katja (ELOPE (Ljubljana), 2015)
Kreativnost je predmet razprav, opazovanj in raziskav v psihologiji in filozofiji že stoletja; od starodavnih idej navdihnjenega genija pa vse do poskusov modernih psihologov, ki želijo kreativnost definirati in pokazati njene učinke. Nedavno je kreativnost postala tudi ena izmed novih popularnih tem in ciljev poučevanja angleščine. To vse vodi v željo po stimuliranju kreativnosti v razredu, vendar pa pri tem pozabimo opazovati procese znotraj kreativnega mišljenja. Članek skuša pokazati nekatere aspekte odločanja pri kreativnem pisanju v tujem jeziku in kako se ti potencialno odražajo pri učenju jezika. Kvalitativna študija je bila izvedena s študentoma angleščine tretjega letnika dodiplomskega študija, ki sta načrtovala in napisala kratko zgodbo v angleščini in pri tem glasno opisovala svoje miselne procese. Podatki so bili transkribirani in obdelani tako, da so se izluščile odločitve o rabi jezika in poteku zgodbe, ter razlogi zanje.
Keywords: kreativno mišljenje; kreativno pisanje; odločanje; poučevanje angleščine