Wall Street capitalism as "the model" for market economies - Ellerman, David P. (Teorija in praksa, 2012)
V velikem delu sveta dandanes ameriški tip Wall Street kapitalizma velja za "pravi model" tržne ekonomije, utemeljene na zasebni lastnini. Vendar je kriza 2008 spodbudila premislek. Članek trdi, da namesto, da bi bil model trga, ki povezuje dejanja in odgovornost (pozitivno in negativno) za ta dejanja, Wall Street kapitalizem institucionalizira neodgovornost. Mati vseh nepovezanosti dejanj in odgovornosti je pasivno lastništvo poslovnih korporacij prek borze. Osnovna rešitev je reorganizirati korporacijo tako, da "skupnost ljudi, ki dejansko ustvarja in razporeja bogastvo" postane skupnost, prepoznana po zakonu kot pravna korporacija.
Keywords: Capitalism; Kapitalizem; Lastništvo; Ownership; Korporacije; Corporations; Responsibility; Odgovornost; tržno gospodarstvo