Organske spremembe in motnje prehranjevanja v starosti - Kobentar, Radojka (Obzornik zdravstvene nege, 2000)
Članek opisuje najpogostejše organske spremembe v prebavnem sistemu, ki se pojavijo v starosti. V nadaljevanju so opisana kratka pravila zdrave prehrane,vzroki motenj prehranjevanja v starosti in nekateri najbolj pogosti znaki pomanjkljive prehrane. Pri motnjah prehranjevanja so omenjene nekatere težave, ki jih opažamo in jih lahko odpravimo, ublažimo ali premostimo z določenimi postopki in pripomočki. Posebej je opisano prehranjevanje prek nazogastrične sonde ali v obliki intravenske infuzije.
Keywords: Aged; Colitis, ulcerative; Colonic neoplasms; Constipation; Digestive system diseases; Duodenal ulcer; Esophageal diseases; Etiology; Hernia, hiatal; motnje; Neuralgia; Nutrition disorders; prehranjevanje; spremembe; starostniki; Stomach diseases; Therapy; Tremor; Xerostomia