Strojna sečnja kot dejavnik vpliva na gozdna tla in uspešnost obnove gozdnih sestojev - Krč, Janez (Gozdarski vestnik, 2017)
Prispevek obravnava nekatere vidike uporabe strojne sečnje; navedeni so podatki o strojni sečnji, opremljenosti z mehanizacijo in obsegu proizvodnje. Sledi predstavitev nekaterih prednosti in slabosti uporabe strojne sečnje. Poseben poudarek je namenjen vplivu strojne sečnje na gozdna tla, posledicam na obnovo sestojev in sistemu uravnavanja vpliva na gozdna tla, kjer so opisani posamezni ukrepi in njihov učinek. Prispevek smo zaključili z obravnavo sistema za zagotavljanje kakovosti izvedbe del s strojno sečnjo.
Keywords: mechanized logging; strojna sečnja; vpliv na tla; impact on soil; stand regeneration; obnova sestojev; quality assurance system; sistem za zagotavljanje kakovosti