Mladinska književnost med krščanstvom in socializmom - Svetina, Peter (Jezik in slovstvo, 2009)
Bratovščina Sinjega galeba avtorja Toneta Seliškarja je eno od osrednjih del sodobne mladinske pripovedne proze. Delo je knjižno izšlo prvič leta 1936, v času, ko je imelo osrednjo družbeno vlogo meščanstvo, popravljena izdaja pa leta 1948, v času novonastalega socialističnega režima. Nove družbene okoliščine so vplivale tudi na drugačna idejna izhodišča v romanu. Primerjava in komentar sprememb pred- in povojnih izdaj povesti je predmet tega članka.
Keywords: 1. pol. 20.st.; meščanstvo; povest; powest; Seliškar; Seliškar, Tone; Seliškar, Tone: Bratovščina Sinjega galeba; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska mladinska književnost; socialism; socializem