Možnosti ocenjevanja depresivne simptomatike pri bolnikih z afazijo znotraj rehabilitacijskega tima - pilotna raziskava - Mlinarič Lešnik, Vesna (Rehabilitacija (Ljubljana), 2019)
Izhodišča: Depresija je pogost zdravstveni zaplet pri osebah, ki imajo po možganski kapi prisotne težave v govorno-jezikovni komunikaciji. V pilotni raziskavi smo preverili merske značilnosti prevoda Lestvice za oceno depresivnosti pri bolnikih z afazijo (angl. Aphasic Depression Rating Scale, ADRS), ki je namenjena oceni depresivnosti. Metode: V raziskavo smo vključili osem bolnikov z afazijo. Oceno depresivnosti s pomočjo ADRS so podali člani rehabilitacijskega tima, ki so bili v vsakodnevnem stiku z bolnikom (diplomirana medicinska sestra, delovni terapevt in fizioterapevt). Rezultati: Primerjava rezultatov med različnimi ocenjevalci je pokazala nizko stopnjo skladnosti med ocenami članov rehabilitacijskega tima za posameznega bolnika. Zaključki: Primerjava ocen kaže nizko zanesljivost, zato bo lestvico potrebno prilagoditi, da bi jo lahko uporabljali različni člani rehabilitacijskega tima.
Keywords: ADRS; afazija; Aphasia; Aphasic Depression Rating Scale; depresija; depression; lestvica za oceno depresivnosti pri bolnikih z afazijo; možganska kap; rehabilitacijski tim; rehabilitation; rehabilitation team; stroke