Hermeneutics, practice, event - Nyírő, Miklós (Phainomena (Ljubljana), 2023)
Članek obravnava problem re-konceptualizacije temeljnih načinov človeškega delovanja. Takšno nalogo sproža razmislek o tem, da naša tradicionalna pojmovnost (podedovana od grškega razlikovanja med poiesis in praxis) ne zmore zajeti pojavljanja resnične prakse samega, kakršnega je mogoče razložiti z določeno pozabo, institucionalizirano znotraj naše kulture, in sicer že na ravni slovnice. Tovrstno pozabo lahko razkrijemo tako, da pokažemo, kako so glagolski načini primordialnih indoevropskih jezikov – v nasprotju s poglavitnimi zahodnimi jeziki – še bili sposobni zajetja vseobsežne ideje »čistega dogodka« in »medialnega (tj. na dogodek vezanega) delovanja«. Na podlagi tega razgrnemo trojno tipologijo delovanja, kakršna lahko razjasni takšno človeško delovanje, ki posreduje med poiesis ter praxis in nas potemtakem lahko pripravi za slednjo
Keywords: agency; delovanje; dogodek; event; grammar; hermeneutics; hermenevtika; middle voice; practice; praksa; slovnica; srednjik