Optimizacija sestave mešanih portlandskih cementov glede na proizvodne stroške - Vuk, Tomaž (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
V prispevku želimo opisati poskus optimizaacije mešanih portlandskih cementov različnih trdnostnih razredov glede na proizvodne stroške. Na podlagi eksperimentalnega načrta smo v laboratorijskem mlinu pripravili 28 različnih cementov, pri katreih smo izmerili tlačne trdnosti po 28 dneh. Iz rezultatov smo dobili modelno funkcijo polinomskega tipa za napoved tlačne trdnosti cementa v odvisnosti od njegove sestave in finosti. Proizvodne stroške smo določili kot vsoto stroškov za surovine in ocenjenih stroškov mletja. Z uporabo programa SOLVER (EXCEL) smo izračunali najcenejšo sestavo mešanih portlandskih cementov v posameznioh trdnostnih razredih. Ti rezultati laboratorijskega poskusa nam bodo rabili kot izhodišče pri razavoju novih tipov cementa v cementarni Salonit Anhovo.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: cementi; proizvodnja; stroški; optimizacija