Prenehanje pogodbe o zaposlitvi poslovodnih in vodilnih delavcev - Lubinič, Marjana (Delavci in delodajalci, 2022)
V prispevku bom predstavila posebnosti delovno pravnega položaja oseb, ki opravljajo pri delodajalcu poslovodno funkcijo ali funkcijo vodilnega delavca in kako te posebnosti vplivajo na obseg sodnega varstva. V prispevku skušam strniti vprašanja, ki so se pri obravnavanju posameznih zadev izpostavljala v postopkih pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije (v nadaljevanju Vrhovno sodišče), in predstaviti rešitve in stališča, zavzeta v zvezi z njimi.
Keywords: cancellation of employment contract; delovno pravo; dismissal; employment contract; executive officer; judicial protection; manager; odpoklic; odpoved pogodbe o zaposlitvi; pogodbe o zaposlitvi; poslovodne osebe; prenehanje mandata; razrešitev; recall; sodna praksa; sodno varstvo; termination of employment contract; termination of office; vodilni delavci