Statistični modeli polimernih verig - Lipovec, Doroteja (Matrika, 2023)
Polimeri so zelo velike molekule, sestavljene iz monomerov, ki so manjše, ponavljajoče se enote. Zaradi svojih raznolikih lastnosti imajo velik nabor možnosti uporabe (npr. v adhezivih, embalažah, pnevmatikah, …) in hkrati velik potencial za razvoj novih materialov za nove aplikacije. Za razvoj novih (uporabnih) polimerov pa je potrebno dobro poznavanje in razumevanje njihovih lastnosti. Za napovedovanje lastnosti in obnašanja polimernih verig se uporabljajo statistični modeli. Članek najprej obravnava nekaj preprostih statističnih modelov polimernih verig, iz katerih lahko izračunamo dolžino od konca do konca ter giracijski radij polimernih verig. Vsem obravnavanim modelom je skupno to, da lahko več kot en monomer zasede isto mesto v prostoru, kar v realnih verigah ni mogoče. V realnih polimerih pride do nekovalentnih interakcij med delci, kar upoštevata model izključenega volumna ter Floryjev model.
Keywords: polimeri; polimerne verige; polymer chains; polymers; statistical models; statistični modeli