Grand postcommunist narratives? - Kalnačs, Benedikts (Primerjalna književnost, 2015)
Članek prinaša vpogled v sodobno latvijsko zgodovinsko pripovedno prozo. Osredinja se na novo serijo zgodovinskih romanov, katere namen je interpretirati ključne spremembe v življenju družbe v 20. stoletju. Članek obravnava prve tri romane serije tako z diahrone kot tudi sinhrone perspektive. Uvodni del obravnava aktualne splošne transformacije na literarnem prizorišču v Latviji in še posebej spremembe v interpretaciji zgodovine v obdobju postkomunistične tranzicije. Retrospektiva zgodovine latvijske književnosti podpira razlago o pomembnosti zgodovinskih tem v procesu izgradnje naroda. Obravnavani romani so interpretirani z vidika literarnega žanra ter uporabe prostora in časa kot dveh konstitutivnih dejavnikov v ustvarjanju literarnega besedila.
Keywords: Bankovskis, Pauls; Berzinš, Maris; književnost in zgodovina; latvijska književnost; narodotvornost; postkomunizem; prostor in čas; Zebris, Osvalds; zgodovinski roman