Modeliranje mehanizma tvorbe dušikovih oksidov pri zgorevanju fosilnih goriv - Koroušić, Blaženko (Kovine zlitine tehnologije, 1995)
Pred sodobne procese zgorevanja fosilnih goriv se postavljajo ostre zahteve tako glede ekonomičnosti delovanja kakor tudi onesnaževanja okolja. V tej študiji bodo predstavljeni prvi rezultati bazne študije na področju tvorbe in ukrepov za amanjšanje ?$NO_x$? - emisij pri visoko temperaturnih procesih zgorevanja goriv. Dobljeni rezultati demonstrirajo uporabo sofisticiranih metod termodinamike kot zelo uporabnega orodja pri študiju procesa zgorevanja zlasti v cilju globjega razumevanja mehanizma tvorbe dušičnih oksidov, ki sodijo med najpomembnejše onesnaževalce okolja pri zgorevanju fosilnih goriv.
Keywords: fosilna goriva; zgorevanje; dušikovi oksidi