Odstopanje od minimalnih standardov v kolektivnih pogodbah dejavnosti - Kresal Šoltes, Katarina (Delavci in delodajalci, 2018)
Prispevek analizira vsebino veljavnih slovenskih kolektivnih pogodb dejavnosti zasebnega sektorja glede vprašanja, ali vsebujejo določbe, ki odstopajo od minimalnih zakonskih standardov ter določbe, ki dovoljujejo odstopanje od minimalnih standardov, dogovorjenih s kolektivnimi pogodbami dejavnosti, na nižjih ravneh kolektivnega pogajanja. Avtorica opozarja na neustrezno prakso socialnih partnerjev, ki lahko destabilizira sistem kolektivnega pogajanja in oslabi sindikalne in delodajalske organizacije na panožni in nacionalni ravni.
Keywords: delovno pravo; kolektivne pogodbe; minimalni standardi; odstopanje; zasebni sektor