Laboratorijsko delo pri pouku biologije v slovenskih srednjih šolah - Šorgo, Andrej (Acta biologica slovenica, 2007)
V letih 2005 in 2006 je bila izvedena obširna anketa o vključevanju računalniško podprtega laboratorijskega dela v pouk naravoslovnih predmetov. En od ciljev ankete je bil ugotoviti dejansko stanje o izvajanju laboratorijskih vaj biologije v srednjih šolah. Zanimalo nas je: od kod črpajo učitelji navodila za laboratorijske vaje, kateremu tipu navodil dajejo prednost, kako pogosto so zastopane vaje v pouku, način izvedbe vaj ter njihova stališča do eksperimentalnega dela. Pridobili smo odgovore 70 učiteljev biologije, kar po oceni predstavlja okoli 40% vseh srednješolskih učiteljev biologije v Sloveniji. Na osnovi odgovorov lahko ugotovimo, da imajo učitelji praviloma pozitiven odnos, do laboratorijskega dela in tudi izvedejo večino vaj v razredu, kar je ugodno. Manj ugodna je ugotovitev, da veliko število vaj izvedejo kot demonstracije, prevladujejo pa vodene vaje. V prihodnosti bi zato bilo potrebno napraviti premik od recepturnega dela k problemsko zasnovanim in proučevalnim vajam. V nasprotnem primeru bodo vaje imele le funkcijo predstavitev in pojasnjevanja, njihov učinek na doseganje tako imenovanih višjih nivojev znanja pa bo majhnen. Za takšen način dela pa je predvsem treba sprostiti učni načrt biologije in manjši količini vsebin nameniti več časa. Prav tako ne bi bilo odveč o problemsko zastavljenem pouku dodatno izobraziti učitelje, ki na takšen način dela niso vajeni delati.
Keywords: biologija; izobraževanje; laboratorijsko delo; srednje šole; učitelji