Primerjalna književnost in družboslovne vede - Zima, Peter V. (Primerjalna književnost, 2004)
Avtor primerja različne primerjalne znanosti - primerjalno književnost, sociologijo, politiko - da bi pokazal, da lahko interdisciplinarni dialog o problemih primerjanja prinese nove uvide. Izhodišče razprave je poseben značaj primerjalne književnosti, povezan z multikulturnimi in večjezičnimi konteksti, ki so jih - doslej - komparativni družboslovni znanstveniki manj raziskovali. Drugi del članka se ukvarja z različnimi tipi primerjanja v literaturi, politiki in sociologiji. Avtor domneva, da bi se literarni teoretiki lahko več naučili o kompleksnosti primerjanja, če bi upoštevali horizontalne in vertikalne, analoške in kontrastivne pristope, razvite v družboslovnih vedah. V zadnjem delu očrta primerjalno književnost, utemeljeno na sociologiji teksta ali socio-semiotiki.
Keywords: comparative literature; primerjalna književnost; primerjalna literarna veda; sociologija; sociology; semiotics; semiotika; kulturne študije; interdisciplinarnost; multikulturnost