Vibrational fatigue and structural dynamics for harmonic and random loads - Česnik, Martin (Strojniški vestnik, 2014)
Pričujoča študija eksperimentalno in teoretično raziskuje fenomen vibracijskega utrujanja pri harmonskih in naključnih obremenitvah na primeru preizkušanca iz aluminijeve zlitine. Poglavitni cilj raziskave je določiti vpliv sprememb modalnih parametrov, kateri se pojavijo pri vibracijskem preizkusu, na pravilnost numerične napovedi življenjske dobe preizkušanca. V prvem koraku so bili pridobljeni materialni parametri utrujanja na podlagi eksperimenta kinematskega harmonskega vzbujanja preizkušanca v neposredni bližini lastne frekvence. Med harmonskim preizkusom se je tekom akumulacije poškodbe spremljalo tako spremembe lastne frekvence preizkušanca kot tudi spremembe pripadajočega razmernika dušenja.
Keywords: harmonsko vzbujanje; naključno vzbujanje; preizkus utrujanja; strukturna dinamika; števne metode v frekvenčni domeni; vibracijsko utrujanje