Izidor Cankar in Anton Ocvirk kot začetnika osebnostnega intervjuja na Slovenskem - Forštner, Leja (Jezik in slovstvo, 2008)
Žanr intervju je danes najbolj natančno opredeljen v novinarski terminologiji,in sicer kot značilna oblika novinarskega sporočanja, prepoznavna zlasti po svoji zunanji strukturi, ki se je (takšna, kot je določena v sodobni teoriji) dokončno izoblikovala na straneh slovenskega medvojnega periodičnega tiska, vendar pa je to besedilno vrsto kot prvi v slovenski kulturni prostor vnesel (literarno)umetniški znanstvenik in ustvarjalec Izidor Cankar v zbirki svojih pogovorov s (takratnimi) slovenskimiumetniki, Obiskih (1920). Podobno delo je pod naslovom Razgovori (1933) kasneje objavil tudi Anton Ocvirk, ki je v njih prav tako ustvaril ne le zgodnejši, ampak enako kot Cankar tudi poseben (osebnostni) tip tega žanra.
Keywords: Cankar, Izidor; interview; intervju; journalism; komparativisti; literarna veda; literary science; novinarstvo; Ocvirk; Ocvirk, anton; osebnostni intervju; slovenski pisatelji; umetnostni zgodovinarji