Phraseme beim DaF-Unterricht - Križaj, Lucija (Vestnik za tuje jezike, 2013)
Frazemi so vsakdanje fraze, ki se pojavljajo na vsakem koraku, zato menim, da poučevanja tujejezičnih frazemov v šolah ne bi smeli zanemarjati. Članek je povzetek diplomskega dela z istim naslovom (Frazem pri pouku nemščine kot tujega jezika). Cilj diplomske naloge je bil sestaviti pet učnih priprav za poučevanje frazemov pri pouku nemščine kot tujega jezika. Priprava na poučevanje frazemov ni tako lahka kot poučevanje snovi iz učbenika: potrebne so drugačne priprave, znanja ter spretnosti. Učne priprave se nanašajo na učbenik za gimnazijsko izobraževanje Studio d B1. Pri vsaki učni uri se obravnava najmanj pet (5) frazemov, ki so posredno ali neposredno povezani s temo iz učbenika. Osnova vsake učne priprave je štiristopenjski frazeodidaktični korak: (1) iskanje frazema v besedilu, (2) razumevanje frazema preko besedila, slike, slovarja ali asociacij, (3) utrjevanje s pomočjo različnih nalog ter (4) uporaba frazemov. Menim, da dijaki s poznavanjem in z uporabo frazemov spoznajo tudi kulturo ciljnega jezika ter se tako jeziku kulturološko približajo.
Keywords: frazemi; German; nemščina; tuji jeziki; phraseology; frazeologija; jezikovni pouk; didactic method; didaktika