Cena javnega financiranja - Makovšek, Dejan (Naše gospodarstvo, 2007)
Prispevek osvetljuje izbiro primerne diskontne stopnje v investicijah v javno infrastrukturo v kontekstu javno-zasebnih partnerstev, kjer o tem, ali bo neki projekt direktno financiral javni ali zasebni sektor, odloča test stroškovne učinkovitosti (Value for Money Test - VFM). Stopnja, po kateri diskontiramo varianto javnega sektorja, je za rezultat tega testa bistvenega pomena. Kakšna naj bi bila primerna cena javnega kapitala, obstajata dva različna pogleda - pogled finančne ekonomike in pogled ekonomike blaginje. Oba imata svoje slabosti in na vprašanje ne ponujata jasnega odgovora, ampak le grob okvir.
Keywords: infrastructure; infrastruktura; financiranje; investicije; javni sektor; public sector; zasebni sektor; partnerstvo; javno-zasebno partnerstvo; tveganje; donosnost