Ortopedska obutev in ortoze za stopalo pri bolnikih z revmatoidnim artritisom - kje smo? - Novak, Primož (Rehabilitacija (Ljubljana), 2018)
Izhodišča: Revmatoidni artritis lahko povzroči hude okvare stopal in posledične težave pri hoji. Ortoze za stopalo predstavljajo pomembno dopolnilno konservativno metodo zdravljenja. Namen naše raziskave je bil oceniti stanje na področju obravnave bolnikov z revmatoidnim artritisom v ambulanti za obutveno ortotiko URI % Soča, zlasti glede vprašanja, ali se je število bolnikov zaradi novih načinov zdravljenja v zadnjih letih zmanjšalo. Metode: Pregledali smo razpoložljivo medicinsko dokumentacijo (izvide ambulantnih pregledov) bolnikov z revmatoidnim artritisom, ki so bili obravnavani v ambulanti za obutveno ortotiko URI-Soča v obdobju od januarja 2009 do junija 2017. Popisali smo število predpisanih ortopedskih čevljev različnih kategorij. Uporabili smo osnovne statistične metode, za analizo časovnega trenda števila bolnikov v letnih in polletnih obdobjih pa tudi kontrolne karte. Rezultati: V opazovanem obdobju smo v ambulanti za obutveno ortotiko opravili 319 pregledov bolnikov z revmatoidnim artritisom; 146 bolnikov je v ambulanto prišlo prvič, 173 pa ponovno. Približno 90 % je bilo žensk in 10 % moških, povprečna starost bolnikov je bila 67 let. Število napotitev bolnikov v našo ambulanto za obutveno ortotiko na polletni in letni ravni je sicer nihalo, vendar se z leti ni sistematično spreminjalo. Praktično vsem bolnikom smo ob pregledu predpisali ortopedsko obutev, od tega dvema tretjinama ortopedske čevlje po mavčevem odlitku. Zaključek: Ambulanta za obutveno ortotiko URI-Soča kljub novim metodam zdravljenja ohranja svojo vlogo pri celostni obravnavi bolnikov z revmatoidnim artritisom.
Keywords: Arthritis, Rheumatoid; bolečina; Foot Orthoses; foot pain; orthopaedic shoes; ortopedska obutev; ortoze za stopalo; rehabilitation; revmatoidni artritis; rheumatoid arthritis; stopalo