Poznavanje vsebine kompleta za prvo pomoč med vozniki motornih vozil - Šterbenc, Irena (Obzornik zdravstvene nege, 2009)
Izhodišča: Po številu mrtvih v prometnih nesrečah sodi Slovenija med manj varne države Evropske unije. Ko se zgodi prometna nesreča, v kateri so udeleženci poškodovani, je zelo pomembna prva pomoč, saj se z njo lahko prepreči poslabšanje stanja, prizadetost ali celo smrt poškodovanega. Za nudenje prve pomoči mora biti v vozilu na voljo komplet za prvo pomoč, ki je del obvezne opreme motornih vozil. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali so motorna vozila opremljena s predpisanim (starim ali novim) kompletom za prvo pomoč, ali vozniki motornih vozil poznajo vsebino tega kompleta in ali z njo ustrezno ravnajo. Metode: Uporabljena je bila deskriptivna metoda dela. Zbiranje podatkov je potekalo v marcu in aprilu 2008 s pomočjo anketnega vprašalnika. Anketiranih je bilo 128 naključno izbranih voznikov motornih vozil, od tega 63 žensk in 65 moških z območja Dolenjske in Bele Krajine. Rezultati: Komplet za prvo pomoč imajo v svojem vozilu vsi anketiranci z izjemo enega. 29,7 % anketiranih ima stari in 68,8 % novi komplet. Večina anketiranih ni vedela, kateri izmed naštetih pripomočkov (ne) sodijo k vsebinistarega oziroma novega kompleta. Prav tako je bilo njihovo poznavanje posameznih pripomočkov iz kompleta za prvo pomoč, po katerih je spraševal vprašalnik, slabo. Med pripomočki, ki so sestavni del kompleta prve pomoči za avtomobiliste, anketirani najbolje poznajo prvi povoj. Večina jih porabljeni material iz kompleta kar najhitreje nadomesti z novim, toda le tretjina anketiranih vsaj enkrat letno preveri rok uporabe materiala v kompletu za prvopomoč. Diskusija in zaključki: Ugotovljena je nizka raven poznavanja vsebine kompleta za prvo pomoč, zato je potrebno posvetiti večjo pozornost osveščanju voznikov motornih vozil o vsebini kompleta, namenu posameznih pripomočkov in pravilni uporabi le-teh. Pri tem imajo ključno vlogo medicinskesestre, ki delujejo na področju usposabljanja bodočih voznikov motornih vozil za dajanje prve pomoči, saj zavzemajo izrazito največji delež med učitelji prve pomoči z licenco Strokovnega centra za prvo pomoč pri Rdečemkrižu Slovenije. Tako osveščanje jim nalaga tudi stanovski kodeks.
Keywords: komplet za prvo pomoč; motorna vozila; prometne nesreče; prva pomoč