Teoretske paradigme sodobne varnosti in okolje kot varnostno vprašanje - Malešič, Marjan (Teorija in praksa, 2012)
Članek temelji na predpostavki, da so okoljska in varnostna vprašanja sodobnega sveta med seboj tesno povezana, zato je predmet analize odnos teoretskih paradigem varnosti do teh vprašanj in njihove prepletenosti. V izhodišče analize je postavljena podmena, da je treba za polno razumevanje povezav med varnostjo in okoljem uporabiti spoznanja vseh ključnih teoretskih paradigem varnosti, ki naslavljajo to vprašanje, saj vsaka od njih osvetljuje le del problema in ne ponudi njegove celovite rešitve. Članek uvodoma predstavi ključne okoljske probleme sodobne družbe in njihove splošne varnostne implikacije. Sledi oris temeljnih značilnosti vsake od teoretskih paradigem, k temu pa je dodana analiza njenega odnosa do varnostnih implikacij okoljskih problemov. Analiza je v tem delu, vsaj do določene mere, tudi primerjalno naravnana. V zaključku članka avtor preveri ontološko in epistemološko vrednost teorij pri pojasnjevanju razmerja med okoljem in varnostjo ter v luči izsledkov analize preveri veljavnost izhodiščne podmene.
Keywords: natural environment; Okolje; Environment; Safety; security; Varnost; Filozofske teorije; Philosophical theories; realizem; liberalism; liberalizem; konstruktivizem; constructivism; marksizem; Marxism