Revived is the Lord --- - Hochradner, Thomas (Muzikološki zbornik, 2014)
Predstaviti nepredstavljivo je podvig. Uspel bo le, če bo konvencionalni okvir ustrezal namenu, če bo skladatelj sposoben izjemne ustvarjalnosti in če bo poslušalstvo imelo veliko domišljije. Primerjava zgodnjega oratorija La Resurrezione HWV 47 (1708) Georga Friedricha Händla in opere Risurrezione, prvič izvedene 1904, ki sta jo ustvarila skladatelj Franco Alfano in libretist Cesare Hanau po romanu Vstajenje Leva N. Tolstoja, bo pokazala, da določene strukture v zasnovi in glasbeni izvedbi del zagotavljajo, da ni nevarnosti za nepomembnost ali šovinizem. Medtem ko je Händlov pristop sakralen, Alfanov pa posveten, je njuna izhodiščna točka hkrati točka stika med obema antitetičnima območjema. V nadaljevanju so opazovane tudi - ne podobnosti - temveč možnosti za individualizacijo tematike, ki je - čeprav je vabljiva zaradi možnosti glasbene karakterizacije transcendentnega - bila redko za uporabljana v teku glasbene zgodovine.
Keywords: Alfano, Franco, 1875-1954; dramatični pristop; dramatizacija sakralnosti; glasba; Händel, Georg Friedrich, 1685-1759; La Resurrezione; music; Risurrezione; vzorci dramatizacije sakralnosti