Pomen in izzivi mediacije v družinskih zadevah - Jelen Kosi, Valerija (Pravni letopis, 2025)
Mediacija v družinskih zadevah se izvaja, ko gre za konflikte med družinskimi člani. Praviloma gre za nekdanja zakonca ali zunajzakonska partnerja, ki se razhajata. Če imata skupne mladoletne otroke, morata urediti odprta vprašanja glede varstva in skrbi zanje, preživnine in stikov. Če nimata skupnih otrok, se lahko pojavijo spori glede delitve skupnega premoženja, pravice do najemnega stanovanja, preživljanja enega od zakoncev, ki nima sredstev. O vsem tem se lahko sporazumno dogovorita ob pomoči mediatorja. Mediacija se uporablja tudi za druge spore, ki izhajajo iz družinskih razmerij. Izvaja se lahko pred in med sodnim postopkom ali po njem. V družinski mediaciji veljajo temeljna načela prostovoljnosti, zaupnosti, nepristranskosti in druga, v ospredju pa je največja korist otroka, ki prevlada nad temeljnimi načeli. Mediatorji v družinskih mediacijah morajo biti še zlasti pozorni na morebitno nasilje v družini in biti posebej usposobljeni.
Keywords: best interests of the child; domestic violence; družinska mediacija; Družinsko pravo; family law; family mediation; fundamental principles; Mediacija; mediation; največja korist otroka; nasilje v družini; temeljna načela