Dimenzijske spremembe levo-desnega kulirnega pletiva z vpleteno elastomerno prejo med relaksacijo - Fatkić, Edin (Tekstilec, 2013)
V prispevku je prikazana raziskava vpliva globine kuliranja in deleža elastomerne preje na dimenzijske spremembe levo-desnega kulirnega pletiva med relaksacijo. V ta namen so bile raziskane dimenzijske spremembe za surova in beljena bombažna pletiva z različnim deležem elastomerne preje v primerjavi s pletivom brez elastomerne preje. Na podlagi analize rezultatov raziskave je bilo ugotovljeno, da globina kuliranja pomembno vpliva na dimenzijske spremembe pletiva med relaksacijo. Z naraščajočo globino kuliranja narašča stopnja relaksacije pri surovem 100-odstotnem bombažnem pletivu, medtem ko je pri surovih pletivih z vpleteno elastomerno prejo zaznano specifi čno obnašanje tovrstnih pletiv med relaksacijo, ki se lahko pripiše kompleksnosti pletene strukture in nastalih interakcij med procesom relaksacije. Pletiva z vpletenim elastomernim monofi lamentom v vsako drugo zančno vrstico dosegajo nižje vrednosti stopnje relaksacije v vertikalni smeri kot v horizontalni. Pomembno višje vrednosti stopnje relaksacije v vertikalni smeri dosegajo pletiva z vpletenim elastomernim monofi lamentom v vsako zančno vrstico. V primerjavi s surovimi pletivi pa dosegajo beljena pletiva pomembno nižje vrednosti stopnje relaksacije v vertikalni kot v horizontalni smeri. Nižje vrednosti so posledica delne mokre relaksacije in krčenja, kateremu so bila pletiva izpostavljena med beljenjem.
Keywords: bombažno pletivo; cotton knitted fabric; elastomer yarn; globina kuliranja; levo-desno kulirno pletivo; pletivo z vpleteno elastomerno prejo; relaksacija; relaxation; single jersey weft knitted fabric; sink depth