Izviri Ljubljanskega polja in Barja, pomembni za količinsko in kakovostno stanje telesa podzemne vode - Bračič-Železnik, Branka (Geologija, 2002)
Za oskrbo mesta Ljubljane in okolice s pitno vodo sta pomembna vodonosnik Ljubljanskega polja in vodonosni sistem Ljubljanskega barja. Na območju obeh teles se pojavljajo izviri, ki odražajo stanje podzemne vode, tako količinsko kot tudi kakovostno. Na Ljubljanskem polju se pojavljajo izviri, imenovani studenčnice, na prevojih prodnih teles, kjer se pojavljajo tudi izdanki podzemne vode. Zasledimo jih v spodnjem delu vodonosnika Ljubljanskega polja med Fužinami in sotočjem Ljubljanice in Save. Stanje teh izvirov neposredno izraža stanje gladine podzemne vode v vodonosniku Ljubljanskega polja in kakovost naravnega iztoka iz vodonosnika. Na Ljubljanskem barju je za oskrbo mesta Ljubljane zelo pomembno območje Iškega vršaja s svojim sistemom vodonosnikov. Izviri, ki se pojavljajo na tem območju so pomemben pokazatelj stanja hidrogeoloških razmer v tem vodonosnem sistemu in ključnega pomena za ugotavljanje obnovljivih in razpoložljivih zalog podzemne vode.
Keywords: izviri; Ljubljana Marshes; Ljubljansko barje; Ljubljansko polje; oskrba z vodo; pitna voda; podzemne vode; vodni viri