Health care decisions in social care settings - Kadile, Laura (Medicine, law & society, 2023)
Odbor za preprečevanje mučenja in nečloveškega ravnanja je organ Sveta Evrope, ki organizira obiske ustanov za pridržanje, kot so socialni domovi, da bi ocenil, kako se obravnava osebe, ki jim je odvzeta prostost. To v praksi pomeni, da osebe ne morejo svobodno zapustiti te ustanove in so zato dejansko prikrajšane za svobodo. V takšnih razmerah so invalidi še posebej ranljivi ter imajo omejeno sposobnost odločanja o zdravljenju in oskrbi. Ker se število takšnih oseb povečuje in zaradi zagotavljanja zaščite po mednarodnem pravu, rezultati empirične študije kažejo na potrebo po zagotovitvi takojšnje pomoči prebivalcem pri varstvu njihove pravice do samoodločanja ali zasebne avtonomije ter pravnih interesov pri odločanju o zdravstveni oskrbi v socialnovarstvenih ustanovah. Na primer vključitev stanovalca v privolitev v zdravljenje ali vzpostavitev postopka glede ocenjevanja odločanja.
Keywords: CPT; človekove pravice; decision making capacity; informed consent; invalidi; legal capacity; people with disabilities; socialno pravo; socialno varstvo; Svet Evrope