Paradigm shifts, geostrategic considerations and minority initiatives - Williams, Colin H. (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2011)
Analiza etnolingvističnih manjšin večinoma temelji na posameznih primerih in obravnava konkretno stanje oziroma nacionalni kontekst, znotraj katerega delujejo. Članek, ki temelji na širšem konceptualnem pristopu, se osredotoča na politike, ki so usmerjene v izboljšanje položaja etnolingvističnih manjšin v Evropi, in opisuje njihovo izpostavljenost širokim in odločilnim vplivom z več ravni. Ti vplivi obsegajo tako politike in prakse, ki izvirajo znotraj samih manjšinskih skupnosti, kot tudi z državne in evropske ravni. Članek razkriva pomembne premike paradigem in osvetljuje strukturne napetosti, ki izhajajo iz konflikta med neoliberalnimi in socialnodemokratskimi perspektivami kot posledico intenzivnih evropskih integracijskih in globalizacijskih procesov. Za konec ponuja šest temeljnih raziskovalnih področij, ki utegnejo v prihodnosti zaznamovati konkretnejše politike, ki bodo sposobne graditi na najboljših praksah manjšinskih politik v različnih okoljih Evropske unije.
Keywords: narodne manjšine; jezikovne manjšine; geostrategija; jeziki; manjšinske politike; večjezičnost; neoliberalizem; raziskovalne paradigme