Impacts of the SARS-CoV-2 virus and covid-19 pandemic on societies, sciences and minorities - Žagar, Mitja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2020)
Članek obravnava pandemijo bolezni covid-19 in njene posledice v kontekstu lokalnih, nacionalnih in globalnih kriz, kot so npr. okoljske, klimatske, ekonomske in družbene. Te je v antropocenu v veliki meri povzročil ali vsaj zaostril človek, predvsem zaradi negativnih posledic kapitalistične ekonomije in razvoja, ki temelji na neomejeni rasti in maksimiranju kratkoročnih profitov. Uspešno upravljanje in razreševanje kriz, vključno s to pandemijo, terja usklajene in integrirane pristope, strategije in politike, ki vzpostavljajo trajnostno, zeleno, ekološko in družbeno odgovorno, uravnoteženo, vključujočo, solidarno in pošteno družbo, ekonomijo in razvoj. Posebej se ukvarja s posledicami in vplivi pandemije bolezni covid-19 na družbe, znanost, manjšine in njihove pripadnike, zlasti na njihove situacije, položaj, status, pravice in varstvo, vključevanje, integracijo, participacijo in predstavljanje v okoljih, kjer živijo.
Keywords: integracija; pandemija covid 19; trajnostni razvoj; urejanje in upravljanje različnosti; varstvo manjšin