The transition to farming in Mediterranean Europe - an indigenous response - Budja, Mihael (Documenta Praehistorica, 1999)
Prehod na kmetovanje v sredozemski Evropi obravnavamo v kontekstu DNK analiz moških kromosov in ženskega mitohondrijskega zapisa, morske pionirske kolonizacije, plovbe po Sredozemskem morju v mezolitiku in neolitiku, "PPNB eksodusa" na Bližnjem vzhodu in kolonizacije jugovzhodne Evrope. Ocenjujemo, da so lovci in nabiralci v Ilinira(ju), v jamah Francthi in Theopetra ter na Lepenskem Viru in Padini sami razvili ali pa prevzeli, priredili in nato vključili posamezne dele kmetovanja in lončarstva v obstoječa gospodarstva.
Keywords: Mediterranean Basin; Sredozemlje; archaeology; arheologija; arheološke najdbe; human migration; migracije; kolonizacija; kmetovanje