Odvzem prostosti prosilcem za azil - Bardutzky, Samo (Revus (Ljubljana), 2008)
Članek analizira sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Saadi proti Združenemu kraljestvu, ki se ukvarja z vprašanjem omejitve posega v pravico do osebne svobode po 5. členu Evropske konvencije o človekovih pravicah zaradi preprečitve nedovoljenega vstopa v državo. V aktualni diskusiji o odvzemu prostosti prosilcem za azil so pomembni razlogi, zaradi katerih je sodišče v analiziranem primeru zaključilo, zakaj konvencija ni bila kršena, predvsem ugotovitve, da odvzem prostosti ni bil arbitraren, da lahko vstop pritožnika v državo štejemo za nedovoljen in da konvencija ne zahteva, da bi bil odvzem prostosti nujen oziroma sorazmeren. V zvezi z načelom sorazmernosti članek kratko primerja tudi varstvo pravice do osebne svobode v slovenski ustavni ureditvi.
Keywords: azil; begunci; Evropska konvencija o človekovih pravicah; Evropsko sodišče za človekove pravice; odvzem prostosti