Prostorsko-časovna analiza stanja športnih objektov v Sloveniji v obdobju 1975-2012 - Starček, Simon (Geodetski vestnik, 2013)
Športni objekti so grajeni objekti in površine v prostoru s pomembnimi vplivi in učinki na družbo, ekonomijo in okolje. Zagotavljanje kakovostnih športnih objektov, njihova ustrezna prostorska razporejenost in dostopnost so pomembni dejavniki za razvoj športa, s športom povezanih dejavnosti in kakovost življenja nasploh. Podatki o športnih objektih in njihovi prostorski razporejenosti so merilo kakovosti športnega prostora. So izhodišče za lokalne in nacionalne strategije razvoja športnih objektov, umestitev slednjih v prostor in podporo razvoju drugih, s športom povezanih dejavnosti. V članku sta predstavljena opredelitev športnega objekta ter njegov pomen v prostoru indružbi. V raziskavi so bile analizirane zbirke prostorskih in drugih podatkov o športnih objektih v Sloveniji ter ocenjena njihova kakovost. Izvedena je bila združitev zbirk podatkov o športnih objektih ter dopolnitev z različnimi metodami in postopki zajema podatkov. Izvedene so bile prostorske in druge analize ter kartografska upodobitev stanja športnih objektov po občinah in statističnih regijah. Predstavljena je soodvisnost med vloženimi sredstvi države za športne objekte, koeficientom razvitosti občin ter stanjem pokritih in nepokritih športnih objektov po občinah.
Keywords: prostorski podatki; prostorsko-časovna analiza; spatial data; spatio-temporal analysis; sports facilities; športni objekti; tematska kartografija; thematic cartography